Hyvä mieli Hyviksestä

On tiistai 3. helmikuuta 2015, aurinko pilkistää pilvien takaa, kun vapaaehtoiset astelevat kohti Porin Hyvän Mielen Taloa. Tarkoituksena on aloittaa vapaaehtoistyö ensimmäistä kertaa, Porin Mielenterveystoiminnan Tuki ry:ssä, joka on mielenterveyskuntoutujien kohtaamispaikka. Ilmassa on vähän jännitystä ja epävarmuutta, mutta pian jännitys kaikkoaa, sillä paikalle kokoontuu useita uteliaita silmäpareja.

Vapaaehtoistyö Hyviksessä tarjoaa jäsenilleen erilaisia elämyksiä, aktiviteetteja ja sosiaalista kanssakäymistä. Toiminta virkistää jäseniä ja saa heidän arkensa tuntumaan mielekkäämmältä. Erilaiset teemaillat ovatkin Hyviksessä erityisen suosittuja ja keräävät paikanpäälle suuren määrän osanottajia. Hyvis paikkana ja järjestönä on useille ihmisille aivan uusi tuttavuus. Järjestön näkyvyyttä lisäämällä saataisiin vapaaehtoisten, sekä jäsenten määrä kasvuun. Jo kourallisella vapaaehtoisia saadaan aikaan monta ikimuistoista iltaa, joten vapaaehtoiset ovat järjestölle erittäin tervetulleita. Porin Mielenterveystoiminnan Tuki ry:n toiminnanjohtaja Pia Vahekoski toivookin, että tulevaisuudessa järjestö voi hyvin ja kävijä- sekä vapaaehtoismäärä ovat nousseet.

Tiedotusta kyllä Hyviksestä löytyy, mutta ulkopuolisille tieto ei kulkeudu niin hyvin. Tiedotuksen pysyessä samana järjestön toiminnasta tietävät jäsenet, sekä pieni määrä vapaaehtoisia. Järjestöltä löytyy Facebook kaverisivut sekä uudistetut nettisivut, mutta tieto ei kulkeudu pelkästään näiden kautta suuremman yleisön keskuuteen. Jos tehtäisiin pieniä muutoksia, saataisiin jaettua tietoa isommalle osalle väestöä ja kiinnostuneet saisivat mahdollisuuden tutustua talon toimintaan ja olla mukana kehittämässä sitä. Tutustumistilaisuuksia järjestetään kiinnostuneille joka tiistai. Näistä voitaisiin tiedottaa ja mahdollisuuksien mukaan mainostaa tiedotusvälineissä. Vahekoski pohti, että tulevaisuudessa tiedotusta voisi siirtää enemmän nettiin erityisesti nuoria varten. Järjestön hallitus tai mielenterveyskuntoutujat voisivat käydä kertomassa toiminnastaan julkisissa paikoissa sekä tilaisuuksissa. Vapaaehtoistyö voisi rakentua myös siitä, mitä kukin osaa ja haluaa erityisesti tehdä.

Vahekosken mukaan jäsenmäärän väheneminen voisi tarkoittaa myös rahoituksen vähenemistä, sekä tukien laskua. Tämä johtaisi jäsenten virkistystoiminnan pienenemiseen ja toimitilan mahdolliseen menetykseen. Vahekoski toteaa kuitenkin uhkien olevan kaukana todellisuudesta. Tiedon saavuttaessa ihmiset, saadaan vapaaehtoiset ottamaan yhteyttä järjestöön.  Vapaaehtoisten voimin saadaan järjestettyä monipuolista toimintaa useammin.

Terveys osaamisalue, Satakunnan ammattikorkeakoulu

Tapio Myllymaa, Lehtori, KM ja Karoliina Heikkilä, Miia Mäki ja Salla Santaoja

 

Scroll to Top