Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis 50 vuotta

 

TIEDOTE 9.10.2021

”Kaikkien yhteinen Hyvis”

Kutsu juhliin

 

Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry on täyttänyt tänä vuonna 50 vuotta.  Koronapandemian vuoksi juhlat päätettiin siirtää loppuvuoteen ja juhlat järjestetään Porin seurakuntakeskuksessa 15.10.2021 klo 14-17 1970-luvun teemaisina. Teema huomioidaan tarjoilussa, koristeluissa, musiikissa ja toivottavasti juhlavieraiden pukeutumisessa. Rennon tunnelman lisäksi luvassa on pieniä puheenvuoroja  jäseniltä ja yhteistyökumppaneilta. Pääpuhujaksi on lupautunut Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka. Musiikillisesta annista vastaa Macigal Minds. Toivomme  saavamme juhliin myös median edustajia.

 

Miksi Hyvis perustettiin?

Yhdistys perustettiin psykiatrisesta sairaalasta kotiutuvien tueksi. Kotiutuvat potilaat olivat vailla turvaverkkoa ja saattoivat päätyä pian takaisin sairaalaan.  Yhdistyksen kerhoillat  tarjosivat mahdollisuuden tavata toisia samassa elämäntilanteessa olevia ja lievittää omaa yksinäisyyttään. Alku ajoista lähtien yhdistyksen retket, ryhmät ja tapahtumat ovat tuoneet sisältöä ja merkitystä  osallistujien elämään. Retkiä on tehty myös ulkomaille. Varsinainen historiikki esitellään Porin kirjaston näyttelytilassa 1.-14.11. Tavoitteena hyvä mieli– juhlanäyttelyn muodossa. Historiikin on koonnut ja tuottanut Turun yliopiston opiskelijat ja heidän opettajansa.

Mitä yhdistys tekee tänään?

Kohtaa, tukee, mahdollistaa, lievittää yksinäisyyttä

Pääkohderyhmämme on edelleen mielenterveyden häiriöitä itse  kokeneet ja heidän läheisensä, mutta toimintaan on tervetullut kuka vaan, joka kaipaa toisten ihmisten seuraa tai sisältöä päiviinsä. Monet toimintaan tulevat ovat yksinäisiä. Pitkään jatkuessaan myös yksinäisyys aiheuttaa näköalattomuutta, masennusta ja  saattaa pahentaa somaattisia sairauksia.

Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry ylläpitämässä Porin  Hyvän mielen taloksi nimitetyssä kohtaamispaikassa tarkoituksena on tarjota kävijöille mahdollisuus toisten ihmisten tapaamiseen sekä antaa kävijöille tukea ja kannustusta. Tavoitteena on toimintaan osallistuvien elämänhallinnan ja  itsenäisen suoriutumisen vahvistaminen.

Toimimme matalan kynnyksen periaatteella ja jokainen kävijä valitsee itse osallistumisensa määrän ja laadun. Suurin osa kävijöistä on työelämän ulkopuolella ja mahdollinen työhön paluu  ei ole tavoitteena. Silti tarjoamme kävijöille mahdollisuuden osallistua ja toimia oman hyvinvointinsa eteen esimerkiksi tekemällä  Hyviksen toimintaan liittyviä työtehtäviä ohjatusti ja suunnitelmallisesti.

Ryhmätoiminnan  kautta tavoitamme suuren joukon henkilöitä. Kaikissa ryhmissä keskeistä on kävijöiden keskinäinen vertaistuki ja sitä kautta voimaantuminen. Vertaistuellisen toiminta tukee julkisen sektorin antamaa  hoitoa ja ohjausta.

Toimitiloissa voi oleskella, kahvitella ja syödä kotiruokalounasta.  Kannustamme kävijöitä liikkumaan ja sitä kautta huolehtimaan terveydestään. Normaaliaikana toteutamme retkiä ja tapahtumia joka kuukausi. Toiminnan sisällöistä vastaavat viisi palkattua työntekijää joilla on kävijälähtöinen työote sekä vapaaehtoiset ja vertaiset, joiden sydämen asiana on edistää kanssaihmisten hyvinvointia.

Kaikki toiminta muuttuu ja elää kävijöiden kiinnostuksen mukaan, joten huomioimme myös toimintaympäristömme muutokset. Yhdistyksen henkilökunta ja vapaaehtoiset kuuluvat erilaisiin kehittämistyöryhmiin ja verkostoihin. Viimeisen toimintavuoden aikana olemme  harjoitelleet arjen digitaitoja ja vahvistaneet tätä kautta ihmisten mahdollisuuksia pysyä kiinni muuttuvassa yhteiskunnassa.

Maakunnallinen toiminta

Viime vuosina olemme laajentaneet toimintaamme maakuntaan. Järjestämme Hyvis illan Kankaanpäässä kerran viikossa..Tul peremmäl -kehittämishanke käynnistää ystäväkahviloita, vapaaehtoistyötä, matalan kynnyksen digiohjausta ja miesten kaveripiirin Harjavallassa, Kokemäellä ja Nakkilassa vuosina 2021-23.

Yhdistyksen yhteiskunnallista merkitystä on vaikea talouden mittareilla mitata, mutta vähäisten avohoitopaikkojen ja ihmisten lisääntyneen yksinäisyyden vuoksi yhdistyksen tuottamat palvelut tuottavat merkittävää lisäarvoa niin kävijöille kuin  yhteiskunnalle.  Yksilö joka kiinnittyy itselleen merkitykselliseen toimintaan, saattaa käyttää julkisia palveluja vähemmän tai toisaalta alkaa huolehtia itsestään ja terveydestään paremmin.

Keväällä tekemämme Mielenterveyden keskusliiton juhlavideon katsomalla pääsee parhaiten kiinni yhdistyksen monipuoliseen  toimintaan ja sallivaan ilmapiiriin.

Linkki videoon: Hyvis Porista onnittelee MTL 50 vuotta

Otsikko: Videon otsikko: Hyvis Porista onnittelee MTL 50 vuottayhteistyöterveisin

Pia Vahekoski, toiminnanjohtaja

Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry

Valtakatu 9 28100 Pori

toiminnanjohtaja@porinhyvis.fi      0405729431

facebook: Porin Hyvis  instagram:porintalo

Scroll to Top